From Serbia to Florida: Different countries, shared hearts
Стручно усавршавање у иностранству за сваког наставника представља посебну прилику за професионални и лични развој. Управо такву прилику пружа ТЕА Фулбрајт програм (Teaching Excellence and Achievement), који окупља наставнике из различитих земаља света са циљем размене знања, искустaва и примера добре праксе. Програм се реализује уз подршку U.S. Department of State, а селекциони процес је изузетно конкурентан, због чега само учешће представља значајно професионално признање и потврду досадашњег рада. Ограничен број учесника који се годишње бира додатно доприноси ексклузивности програма и његовом међународном угледу.
У оквиру овогодишње зимске групе учесника програма учествовало је око 80 наставника из различитих делова света, што чини приближно половину укупног броја стипендиста који ће током године боравити у Сједињеним Америчким Државама, док се други део програма реализује на јесен. Посебно је значајно истаћи да су ове године из Србије одабрана свега два наставника, што додатно говори о селективности и престижу самог програма.
Мој боравак на Флориди реализован је на Florida Gulf Coast University, савременом државном универзитету познатом по иновативним приступима настави и снажној усмерености ка практичној примени знања, који се налази у оквиру природног резервата. Управо такво окружење додатно доприноси специфичности овог универзитета, па није необично да се у непосредној близини кампуса могу видети и дивље животиње – имала сам прилику да испред студентске мензе видим чак и алигатора. У оквиру програма било је окупљено 23 наставника из 22 земље. Током боравка похађали смо интензивна предавања из области методике наставе, са посебним акцентом на приступ усмерен на ученика, примене савремених технологија у образовању, као и STEM приступа, док је посебан сегмент програма чинила и двонедељна пракса у средњој школи. Радни дани били су испуњени обавезама од јутарњих до поподневних часова, уз свакодневне задатке и бројне групне пројекте који су од нас захтевали висок ниво ангажовања, сарадње и креативности.
Посебан квалитет програма огледа се и у изузетној организацији и подршци професора, који су, поред своје стручности, показали и велику посвећеност и отвореност за размену искустава. Временом смо, као група, постали веома блиски, развијајући атмосферу међусобног поверења и подршке. Викенди су били резервисани за додатне активности – кроз програм „friendship family“ имали смо прилику да време проводимо са америчким породицама и из непосредне перспективе упознамо њихов начин живота, културу и традицију, док су културне активности обухватале посете музејима, ранчу, ботаничкој башти и спортским утакмицама.
Током боравка и праксе у Estero High School остварила сам изузетну сарадњу са својом партнер наставницом Kim Boone, са којом сам и након завршетка програма остала у контакту и са којом планирам даље заједничке активности и размену искустава. Пре самог одласка, ученици из мог одељења припремили су поруке за ученике у Сједињеним Америчким Државама на разгледницама из Чачка. Током часа културне размене, користећи савремену опрему учионице попут документ камере и паметне табле, представила сам ове поруке америчким ученицима и замолила их да одговоре, што су они са великим интересовањем и задовољством и учинили, пишући о својим утисцима о Србији и Чачку које су стекли кроз презентације, уз изражену жељу да једног дана посете нашу земљу.
Поред часова културне размене, имала сам прилику да реализујем и академски час из геометрије, док је на завршној церемонији моја партнер наставница у свом обраћању издвојила значајан део говора посвећен нашем заједничком раду, наглашавајући колико је та сарадња била значајна, садржајна и успешна. Током свакодневне сарадње са њом, као и са колегама из других земаља, имала сам прилику да разменим бројна искуства и закључим да се суочавамо са веома сличним изазовима у образовној пракси, без обзира на разлике у контексту и окружењу.
Након завршетка боравка на Флориди, програм се наставио скупом у Вашингтону, где се окупило свих 80 учесника са сва четири универзитета на завршној радионици. Овај сегмент програма био је посвећен сумирању искустава, размени резултата и презентацији наученог током претходних недеља, као и додатним радионицама и дискусијама које су омогућиле сагледавање различитих перспектива образовне праксе, уз прилике за умрежавање и размену идеја за нове заједничке пројекте у будућности.
Посебно значајан догађај представљала је свечана церемонија признања (Recognition Ceremony), на којој су, поред представника U.S. Department of State и организације IREX, која спроводи програм, присуствовали и представници амбасада земаља учесница. Међу њима је био и министар саветник за политичке послове у Амбасади Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама, Стефан Campbell Драгојевић, што је додатно допринело свечаном карактеру догађаја и значају који се придаје овом програму на међународном нивоу.
Током боравка имала сам прилику да разговарам са колегама који су више пута конкурисали за овај програм, као и са онима којима је учешће представљало дугогодишњу професионалну жељу. За разлику од њих, ја до пре годину дана нисам ни знала да ова стипендија постоји – једноставно ме је пронашла. Не посматрам ово искуство као признање намењено „најбољим наставницима“, већ као прилику да учим од посвећених, аутентичних и професионалних колега који свој посао обављају са великом одговорношћу и љубављу према знању и раду са ученицима.
Оно што сам са собом понела јесте нова перспектива, проширени видици и низ идеја које ће допринети унапређењу и осавремењивању моје наставне праксе. Верујем да наставник својим примером, кроз континуирано учење и професионално усавршавање, утиче на развој ученика и њихов однос према знању. Управо зато је важно да будемо отворени за нова искуства, спремни на сарадњу и стално унапређење сопствене праксе.
Повратак у учионицу и сусрет са мојим ученицима био је за мене посебно емотиван тренутак, који ме је додатно уверио да сам на правом путу и дао ми нову енергију и мотивацију да са њима поделим знања и искуства стечена током овог програма.
Ивана Андрејић, Гимназија у Чачку
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |