Мерење радона

Национални програм мерења радона

Циљ овог програма је мапирање радона у Србији, односно одређивање изложености радону у боравишним просторијама услед удисања овог  гаса (погледати флајер у прилогу). Пошто овај програм има и едукативни значај за становништво Србије, планирано је да ученици и професори физике из средњих школа буду активно укључени у дистрибуцију детектора за мерење радона. За читаву територију Србије имамо на располагању 6000 детектора и сматрамо да је најреалније дистрибуирати детекторе преко заинтересованих професора физике и ученика које професори одаберу и са којима је лако спровести едукацију о мерењу радиоактивности и проблему радона, а то је И тематика наставе физике у вишим разредима. Ученици, наравно само они који имају сагласност својих родитеља, би детекторе излагали код својих кућа у трајању 6 месеци након чега детекторе шаљемо у Шведску на очитавање.

Мерења радона у боравишним просторијама це се вршити у периоду од септембра 2015. до марта 2016. године.  Пасивни пластични детектори се постављају на полицу, радни сто или орман у спаваћој или дневној соби где укућани највише бораве. Након 6 месеци излагања детектори се сакупљају И шаљу на очитавање, након чега це власници кућа бити обавестени о концентрацији радона у њиховим домовима. Важно је напоменути да су детектори безбедни и не представљају никакву опасност за укућане који бораве у тим просторијама и да се мерења спроводе бесплатно.

Највећи ефекат овог програма је едукација становништва, ширење свести о проблему радона и добијању података о нивоу радона у земљи што је од националног значаја. Професорима физике и ученицима ће бити доступни материјали и резултати мерења на основу којих ће моћи да пишу матурске и семинарске радове.

Заинтересовани ученици се могу пријавити попуњавањем следећег упитника

http://cosmic.ipb.ac.rs/radon/index.html

 

 

Претрага