Обавештење за раднике школе, 22.3.2020.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РАДНИКЕ ШКОЛЕ

После прве недеље рада у новим условима можемо да извршимо резиме и прве анализе.

Ево пар техничких података. Број наставника који тренутно изводе наставу у нашој школи је 79. Највише пријављених у es dnevnik-у је било у среду, 18. марта, 72 наставника. Рад нису почели ове недеље Бојана Лазаревић, Ђорђе и Драган Матијевић из приватних разлога, а Јелена Броћић је почела, али ће уписивати часове накнадно због проблема са интернетом и наставници који предају изборне предмете, а ове седмице нису имали часове. Од понедељка, 23. марта 2020. сви наставници ће бити укључени у наставу на даљину. Иначе, у понедељак 16.3, је уписано 30 оцена, у уторак 43 оцене, у среду 32 оцене, у четвртак 51 оцена и у петак 20.3. 18 оцена. У овом периоду је био само један захтев за брисањем оцене и то је урађено.

Од 1126 ученика, само за једног ученика из II-1 ми је јављено да има проблеме са интернетом и да ће то бити решено у наредном периоду, тако да чланови одељењског већа II-1 имају то у виду. За неке професоре који су имали проблеме са лаптоповима дали смо наше уређаје из наставничке канцеларије, тако да то имате у виду ако будете имали сличне проблеме. Све у свему, мислим да смо ове прве седмице одлично извели овај прелаз на нов начин рада.

Што се тиче здравственог билтена он је код радника школе добро, а код ученика који су у изолацији је такође добро што сам добио из ваших извештаја, а неке сам и лично проверавао. Надам се да ће тако бити и даље.

Од већине сам добио планове рада појединачне или на нивоу актива и то ћу тек прегледати, али генерално из тих планова и ваших извештаја се види да ће предвиђен програм моћи да се реализује до краја наставе. То је веома важно, с обзиром на то да се наши ученици припремају за наставак школовања и то стално имајте на уму.

Што се тиче рада и даље вас позивам да се руководите мојим обавештењем од 16. марта о.г, али да обратите пажњу на следеће:

1.      Ритам рада ваш и ученика треба да буде постојећи распоред и то у време када би иначе имали часове. Од понедељка, 23. марта парна смена иде две седмице пре подне, до петка 3. априла и то имајте на уму. Мислим да је то најбоље и за вас и за ученике, због планирања времена и ваших и њихових обавеза. Тамо где пратите предавања на РТС Планети треба да их подсетите када су термини тих предавања и да им шаљете упутства која су потребна.

Такође, водите рачуна о ОПТЕРЕЋЕНОСТИ УЧЕНИКА и пошто имате комуникацију са свим одељењима увек најавите следећи час и временски и шта ћете радити. Домаћи задаци и нека друга задужења нека иду у ритму часова, тј. седмичног распореда часова.

2.      Саветујем вам да се договарате са ученицима и да од њих стално тражите повратне информације, не само у смислу додатне помоћи у реализацији наставе, већ и око начина рада. Ово је и за њих и за вас велика новина, али мислим да и даље наши основни принципи рада треба да буду САРАДЊА, ПОВЕРЕЊЕ И ЉУБАВ ПРЕМА ЗНАЊУ.

3.      Из es dnevnik-а сам видео да је већина одељењских старешина уписала часове одељењског старешине за припрему овог начина рада, као и већина наставника први час у овим новим условима, као припрему за нов начин рада што је добро и разумљиво. Одељењске старешине треба и даље један ЧОС да седмично раде и уписују у смислу провере како иде ова врста наставе, или као проверу здравственог стања ученика или као мишљења и предлоге ученика за ову врсту рада.

4.      Што се тиче техника и начина формативног и сумативног оцењивања за класификационе периоде (за четврти разред 3. класификациони период треба да буде у четвртак 2. априла), позивам вас на сарадњу у оквиру актива и на све ваше идеје које имате у оквиру својих предмета који су различити и дају разне могућности. Сигуран сам да ћете то радити одлично, а добре идеје поделите са колегама из актива или са свима нама на нашој viber групи.

На крају, желим да вас све похвалим и да вам се захвалим на свему што чините за нашу школу и за наше ученике. То је прави начин да и у оваквим условима чувамо пламен знања и да се сетимо речи Светог Саве, који је у једном тренутку, после аскетског живота у пустињи, схватио да не значи много „...спасти себе аскетизмом, већ је много више спасити од заблуде многе у свету“.

Желим вама и вашим породицама личну срећу и добро здравље.

 

У Чачку 22. март 2020.                                                    

  Директор Гимназије у Чачку

                                                                               Иван Ружичић, професор

Претрага